Tänään kävin Rillan kanssa lyhyellä lenkillä ortodoksihautausmaan ympäri, mutta aikaa kulutimme suhteellisen paljon. Teemana oli "Älä vedä hihnassa", jonka strategiaksi olin valinnut seuraamisen, kun ei tuo käskystä tai kiellosta vetämistä suostu lopettamaan. Mukaani otin läppälapaset, joista sai sormikkaat ilman sormia, paljon makupaloja, koiran hihnoineen, sekä taikaesineeksi naksuttimen.

Puolet matkasta oli autotien viertä, ja se osuus oli heti alussa. Naksutin ensin vain sivulletulosta ja siinä olosta. Autoja meni ohi, ja pari kertaa neiti havittelikin niitä, mutta naksuttamalla ja palkkaamalla perusasennon neiti jätti ne omaan arvoonsa. Tässä vaiheessa lisäsin vaikeutta ottamalla muutaman askelen ja pyytämällä yhä sivullaoloa. Kehuin, naksutin ja palkkasin heti pienestäkin seuruusta, kunnes pentu tajusi, mitä siltä odotin. Vähitellen pidensin matkaa useampaan askeleeseen, joiden aikana naksutin tasaisin väliajoin palkkaamatta kuitenkaan kaikista. Näin koira tiesi koko ajan tekevänsä oikein, vaikkei palkkaa tullutkaan koko ajan. Vaihtelin askelmäärää, jottei pentu kyllästyisi ja se oppikin seuraamaan aika hyvin. Autojakaan ei matkan aikana taaskaan kuin vilkaistu vain :)

2197098.jpg

Metsän viertä matkalla oli vähemmän häiriötä, ja parin onnistuneen n. 10 metrin seuruun jälkeen annoin pennun kävellä vapaasti, kuitenkin hihnassa tietysti vielä. Ja katsohan vaan, aika-ajoin Rilla hakeutui oma-aloitteisesti sivulle, jolloin annoin "sivu"-käskyn ja otin lyhyen seuruun, naksautin ja palkkasin. Vapaasti kävellessäänkään se ei enää vetänyt, vaan koikkelehti ympäriinsä, kuitenkin pysähtyen hihnan kiristyessä.

"Sivu"-käskyä tosiaan käytän, sillä alokastoko-ohjaajan mukaan muuta ei tarvita. Ja kun hän sen sanoi, tajusin sen itsekin. Miksi turhaan sekoittaa koiraa usealla käskyllä, kun tehtävä asiahan on periaatteessa sama? Koiranhan kuuluu jokatapauksessa olla sivulla: Kun omistaja on paikoillaan, koirakin on paikoillaan - mihin sitä "sivu"- tai muuta vastaavaa käskyä käytetään. Sama käskyhän pätee kuitenkin liikkeessäkin. Kun käsket koiran sivulle, sen on mahdotonta olla sivulla istualtaan, jos sinä liikut. Niinpä se seuraa sinua, jotta voi täyttää käskyn. Niin viisasta! :))

Iltapäivän puuhaksi otan vielä temppuilua, joskohan saisin tuon antamaan vaikkapa tassua...? Oikein mukavaa alkanutta vuotta kaikille! :)

Muokattu illemmalla....: Vasemmalla palstalla "sivut"-osion alareunassa tassutemppu nyt komeilee kuvien kera. Tehtävä suoritettu! ;)